Longines Legend Diver

Nieuwe kleuren, nieuwe materialen en nu leverbaar bij Bouman in Culemborg.
Horlogenieuws
Algemeen
Het laatste nieuws

Nieuwe kleuren, nieuwe materialen en nu leverbaar bij Bouman in Culemborg.


De Longines Legend Diver is officieel onderdeel van de Longines Heritage Collection. Maar dit horloge heeft welhaast een status aparte verdiend binnen de collectie van Longines. Het horloge werd in 2007 geïntroduceerd als een reïssue van de revolutionaire jaren '60 Longines duiker. De ontwerpers van Longines bedachten een mechanisme waardoor de duikersring binnenin de horlogekast kon worden geplaatst. Een originele en creatieve benadering van functionaliteit, kernkwaliteiten die Longines als merk nog altijd sieren.


De eerste Legend Diver uit 2007 werd gemaakt zonder een datumvenster. Een model dat razend populair en veelgezocht werd, nadat Longines hem uitfaseerde en de "No date"-variant niet meer te koop was.


De tweede generatie was inmiddels gelanceerd. En Longines had het model geüpgraded met een datumvenster. Een aanpassing die sommige puristen niet konden waarderen, maar wel een praktische verbetering van het horloge. Want een datum-aanduiding is nu eenmaal een graag geziene functionaliteit.


Inmiddels zijn we alweer toe aan de derde generatie Legend Diver. Nog altijd in exact dezelfde maatvoering als de originele reïssue uit 2007(42 mm) en ook nog steeds met het praktische datumvenster, maar sinds 2020 komt de Legend Diver (42 mm) met het L888 uurwerk van Longines. (Kijk onderaan dit nieuwsbericht voor meer uurwerk-informatie)

De uitbreiding van de Longines Legend Diver collectie gaat in 2021 een stuk verder! Longines levert sinds dit jaar bijvoorbeeld een supervette bronzen duiker. Een waar kunststukje dat absoluut gezien mag worden. Gezien, want aanraken mag pas als u hem koopt. De bronzen legering van de kast gaat immers helemaal een eigen leven leiden. Iedere aanraking met met hand of vinger zorgt voor oxidatie op het brons waardoor het uiteindelijk een verweerde en oude uitstraling krijgt.* Dit is natuurlijk fantastisch om te zien gebeuren. Mits het uw afdrukken zijn en als het uw horloge is.



Naast de bronzen uitvoering met de onwijs mooie groene wijzerplaat, levert Longines nu ook de stalen Legend Diver met een waanzinnig goed uitgevoerde blauwe wijzerplaat. Een "veilige" kleur voor alle heren die geen zwart willen. Blauw kan immers altijd. Zeker op zwarte kleding. Een andere nieuwkomer in de 42 mm maat Legend Diver is de versie met kastanjebruine plaat. Dit model heeft een aardse, ingetogen uitstraling maar je ziet aan alles dat het boven alles een luxe horloge is. Inmiddels zijn alle varianten binnengekomen, we hebben het setje compleet. Dus als u interesse heeft en een Longines Legend Diver aan wil schaffen, maar u twijfelt nog over de kleur, dan kunt u bij ons terecht om de stalen modellen te zien en passen. De bronzen Legend Diver, die mag u alleen bekijken. :-)


*De verkleuring van brons is overigens niet onomkeerbaar, u kunt uw horloge natuurlijk gewoon poetsen met bronspoets.

De laatste jaren ontwikkelt ETA haar uurwerken steeds verder door. Longines profiteert hier ten volle van. We vinden sinds kort immers ook de supernauwkeurige Chronometer-kalibers in de Longines Spirit-collectie. Het L888 dat nu gebruikt wordt als "go-to" uurwerk door Longines, is in de basis een doorontwikkelde versie van de luxe 2892-2 van ETA. Toen ETA nog uurwerken en halffabrikaten leverde aan horlogefabrikanten buiten de Swatch Group, vond de 2892 gretig aftrek bij vooraanstaande horlogefabrikanten. Het was een uurwerk dat decennia lang werd gebruikt door de meest exclusieve merken waar liefhebbers al snel van gaan watertanden. Inmiddels worden de uurwerken van ETA niet meer gebruikt, is het patent van de standaard 2892 verlopen en wordt het uurwerk gekopieerd. Maar nog altijd blijft het één van de beste mechanische uurwerken die in deze prijsklasse gemaakt (kunnen) worden.




Het 2892-uurwerk dat van zichzelf al zo goed is, is door ETA recent grondig vernieuwd, waardoor er inmiddels een gangreserve wordt gehaald van ca. 64 uur. Zo is onder andere de veerton veranderd en is het tikgetal verlaagd. De onderdelen bewegen in dit uurwerk simpelweg minder, waardoor er in feite ook minder slijtage optreedt. Een trucje dat ook is uitgehaald bij het relatief eenvoudigere ETA 2824-uurwerk; deze haalt door een soortgelijke "power kuur" nu een gangreserve van 80 uur en gaat bij o.a. Tissot en Certina door het leven als Powermatic 80. De L888 van Longines is ook met dit lagere tikgetal gewoon Chronometer-waardig, in de Longines Record collectie wordt hij immers geleverd met COSC-certificering. De niet-gecertificeerde uurwerken kunnen net zo nauwkeurig lopen, maar worden niet aan de rigide testcyclus van het Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres onderworpen. De prijs-kwaliteitverhouding moet wel positief blijven. Het niet certificeren van een uurwerk, scheelt u als koper al snel 200 euro.

U vindt het nieuwe L888-kaliber al een poosje terug in de meeste Master Collection horloges. Ook voor de HydroConquest wordt dit uurwerk nu ingezet. U kunt op het Longines-kaartje zien of het horloge een L888 heeft, of nog het "oude" binnenwerk heeft. Mocht u interesse hebben in de Longines HydroConquest met de "standaard" 2892, dan vindt u de allerlaatste modellen terug in de Horloge Uitverkoop bij BoumanOnline.nl. Wij leveren anders het model met L888.